Waktu Solat

Isnin, Oktober 29, 2012

Sepasang Bunga Kenanga

Sempat jugak jumpa dia kuning..
Sebelum balik raya ari tu dia dok hijau lagi
Bunga kenanga di balkoni iols. Dah 2nd time berbunga. Ada lagi 2 pair putik. Ngam nampaknya dok kat langit.. hehehe

Biru Bunga Telang

Tak try rasa pun


Ahad, Oktober 21, 2012

Welcoming Ladybirds

We welcome decor beets like this. Of course not the real ones! :P

RM3.50 per pack
Love~*

Dah tampal :)

Sabtu, Oktober 20, 2012

Hibiscus

Gambar ori

Saja-saja edit :D

Our weekly routine

Visit nurseries! Selang 2 minggu mesti pi. Kalau tak pi, meracau2.. hahahaha..

Mula-mula pi MAEPS. Tu Cik Rose tgh usha pokok janggus. Nak buat ulam.
Nego2. Last2 tak beli kat MAEPS pun.. beli kat pasar.
Saya beli pokok bunga Telang tu kat makcik ni
Pas tu pi Nursery tepi jalan. Dingdong dingdong.. 

Wah kemain Cik Rose posing depan Johnnies.
Ada 3 ekor kat belakang tu.
Iols maintain jarak keselamatan 5 meter.
Cik Rose pilih pokok bunga
Cili gemuk kerekot2
Bunga cute

Last checkpoint: Nursery Pasar Borong. :D


Lemon balm dibeli di sini
Bunga matahari sgt cantik..
kembang di waktu pagi..

Bunga Telang

Bunga Telang/ Blue Pea/ Butterfly Pea.
Digunakan sebagai pewarna nasi kerabu. 

Tak perlulah uols tanya kenapa iols beli pokok ni... *iols tau.. nasi biasa pun iols jarang masak, lagi la nasi kerabu* :P

Oh. Pokok tu cam nak ikut balik...
Jom ikut iols balik..

Close-up Bunga Telang (Anak pokok - RM6)

Iols suka pokok. Beli utk hobby gardening,
bukan utk hobby memasak :P

Pokok Pakis

Pokok pakis ni iols baru beli tadi kat Pasar Borong.

Balik terus gantung. Situ je free space.

Pakis ribu-ribu

Cantik

Belimbing Buluh

Ini pokok belimbing buluh di rumah nenek saya.

Mak saya pun pesan, kalau jumpa anak pokok nih, bwk balik. Dah belikan dah.. nanti nak bwk balik masa raya haji.


Campur dlm masak lemak telur itik



Woot woott..


Anak pokok belimbing buluh.
Beli kat nursery pasar borong.
RM6 kalau tak silap

Nanti kita balik raya ockeyyy..
Rasanya cam nak beli lg 1.. tanam 2 terus.
humhumhumm..

Khamis, Oktober 18, 2012

Selasa, Oktober 16, 2012

Kawan kirim pokok

Saya pi MAEPS, belikan kawan pokok2. Dia nak start her Herbs garden.
Rosemary. Kanan saya punya, kiri Apok punya.
Pokok Rosemary saya jd pokok indoor. Best bau dia.. lemony..

Pokok Selasih Apok.

Anak pokok kari utk Kak Mus

Oregano utk apok

Balkoni penuh dgn pokok-pokok angkat :D
5 Pokok utk Apok
1. Oregano (RM10)
2. Rosemary (RM12)
3. Mint (RM8)
4. Fennels (RM4)
5. Selasih (RM8)

Isnin, Oktober 15, 2012

Ex-Ratu Farmville join berkebun

Bukak2 FV terus kuar promo special prize. Patut la Ratu FV dah tak main game nihss.. Skg dia bertani real punya.Hehehehe..


Dia dah tak main dah.. So takyah anta2 request ye.. hehe
Layout asal, semua pokok di arah pandang dia

Skg semua di arah pandang keluar..

Inspired by Jiran blok lg 1
Cik Kucai ialah pokok paling lama kat rumah Cik Rose
Bunga Selasih. Rumah Cik Rose mmg serasi bela selasih.
Rumah saya? Kaput. X ngam.
Beli kangkung kat MAEPS. Balik2 dia tebas akar, tanam.
Dpt 2x masak.. Skg kangkung dah berbunga2