Waktu Solat

Ahad, November 04, 2012

Pokok Kunyit

Dah hidup!

Ini cubaan kali kedua.. yg 1st time tu beli2 kunyit terus tanam. Tak naik2.. Hehe.. yg nih dah tunas baru tanam :D


Taktau la rumpai apa tumbuh seblah dia tu..
nak cabut cam cantik la plak..


Project: Asam Batu aka Begonia

Project semai pokok asam batu ke pasu2 yg cute.

Pokok induk. Amik kat kg

Semaian pertama utk kak gayah..
dah naik mencanak dah..

Semaian kedua.. saya bubuh lam pasu bulat besar..
dia dok sekali ngan pokok lempuyang, kunyit

Semlm semai lagi ke dua pasu comey

Harap2 sakan dia naik mencanak2 kembang.. :D

Isnin, Oktober 29, 2012

Sepasang Bunga Kenanga

Sempat jugak jumpa dia kuning..
Sebelum balik raya ari tu dia dok hijau lagi
Bunga kenanga di balkoni iols. Dah 2nd time berbunga. Ada lagi 2 pair putik. Ngam nampaknya dok kat langit.. hehehe

Biru Bunga Telang

Tak try rasa pun


Ahad, Oktober 21, 2012

Welcoming Ladybirds

We welcome decor beets like this. Of course not the real ones! :P

RM3.50 per pack
Love~*

Dah tampal :)

Sabtu, Oktober 20, 2012

Hibiscus

Gambar ori

Saja-saja edit :D

Our weekly routine

Visit nurseries! Selang 2 minggu mesti pi. Kalau tak pi, meracau2.. hahahaha..

Mula-mula pi MAEPS. Tu Cik Rose tgh usha pokok janggus. Nak buat ulam.
Nego2. Last2 tak beli kat MAEPS pun.. beli kat pasar.
Saya beli pokok bunga Telang tu kat makcik ni
Pas tu pi Nursery tepi jalan. Dingdong dingdong.. 

Wah kemain Cik Rose posing depan Johnnies.
Ada 3 ekor kat belakang tu.
Iols maintain jarak keselamatan 5 meter.
Cik Rose pilih pokok bunga
Cili gemuk kerekot2
Bunga cute

Last checkpoint: Nursery Pasar Borong. :D


Lemon balm dibeli di sini
Bunga matahari sgt cantik..
kembang di waktu pagi..

Bunga Telang

Bunga Telang/ Blue Pea/ Butterfly Pea.
Digunakan sebagai pewarna nasi kerabu. 

Tak perlulah uols tanya kenapa iols beli pokok ni... *iols tau.. nasi biasa pun iols jarang masak, lagi la nasi kerabu* :P

Oh. Pokok tu cam nak ikut balik...
Jom ikut iols balik..

Close-up Bunga Telang (Anak pokok - RM6)

Iols suka pokok. Beli utk hobby gardening,
bukan utk hobby memasak :P

Pokok Pakis

Pokok pakis ni iols baru beli tadi kat Pasar Borong.

Balik terus gantung. Situ je free space.

Pakis ribu-ribu

Cantik

Belimbing Buluh

Ini pokok belimbing buluh di rumah nenek saya.

Mak saya pun pesan, kalau jumpa anak pokok nih, bwk balik. Dah belikan dah.. nanti nak bwk balik masa raya haji.


Campur dlm masak lemak telur itik



Woot woott..


Anak pokok belimbing buluh.
Beli kat nursery pasar borong.
RM6 kalau tak silap

Nanti kita balik raya ockeyyy..
Rasanya cam nak beli lg 1.. tanam 2 terus.
humhumhumm..

Khamis, Oktober 18, 2012